Alice Constantin
 
Teama de un nou început
General 957 Vizualizari

Teama de un nou început

“Indiferent de ce faci sau de ce visezi că poți, începe-l. 
Îndrăzneala are genialitate și putere și magie în ea.” 

Johann Wolfgang von Goethe
 

Totul are un început. Și fiecare zi este un nou început.

Fie ca este vorba despre o nouă relație, despre apariția unui copil, despre mutarea în alt oraș sau în altă țară, despre schimbarea jobului, despre începutul unei școli sau chiar despre a-ti lua efectiv întreaga viața de la început toate aceste au în comun... teama. 

Teama de eșec este o temere majoră a oamenilor poziționată lângă teama de a nu fi criticat sau teama de a nu fi respins.

Teama de eșec poate să domine într-o măsură atât de mare psihicul, încât persoana afectată să nu mai încerce lucruri noi, așadar nu va ajunge să își afle cu adevărat capacitățile.

Mi-a placut enorm citatul lui F. Scott Fitzgerald “Nu este niciodată prea târziu să devii cine vrei să fii. Sper că trăiești o viață de care ești mândru și dacă descoperi că nu, sper că ai tăria să o iei de la capăt.” 

Atitudinea mentală este extrem de importantă atunci când vorbim de noi începuturi, este esențial să fim perseverenți, optimiști, să ne concentrăm pe aspectele pozitive și să ne angajam cu bucurie încă de la început.

Depășirea fricii de eșec poate fi considerată cheia supraviețuirii. Oamenii de succes ajung să ocupe acel statut în viață pentru ca reușesc să scape de frica de a eșua.
 

“Poți să ai un nou început în orice moment alegi, căci lucrul acesta pe care îl numim “eșec” nu este despre cădere, ci despre a rămâne jos.”
Mary Pickford


Teama de eșec devine o problemă atunci când persoana refuză să își folosească capacitățile la randament maxim pentru că succesul nu îi este garantat încă de la început. 

Cauzele acestei probleme pot fi:

  • Persoanele perfecționiste privesc eșecul ca pe o experiență umilitoare pe care nu o pot tolera. 
     
  • Unele persoane nu cred în propriul potențial și se subestimează considerând că nu sunt capabile de lucruri mărețe.
     
  • Trauma unui eșec anterior poate conduce la dezvoltarea unei frici accentuate pentru asumarea de riscuri, si evident de a gresi.
     
  • Last but not the least, teama de eșec este consecința expunerii îndelungate în prima parte a vieții la criticile venite din partea părinților autoritari, educatorilor, profesorilor, prietenilor și a interiorizării frustrărilor ce reies în urma acestui proces.

 

O strategie de eliminare a eșecului este gestionarea acestei vulnerabilități prin folosirea ei în propriul avantaj. Eșecul poate fi un lucru diferit în funcție de perspectiva în care este privit:

  • Eșecurile sunt oportunități prețioase de învățare. Ele nu sunt dovezi ale propriilor incapacități. După orice dezamăgire este important să îți analizezi cu atenție acțiunile și să găsești acele aspecte ce pot fi îmbunătățite pe viitor într-o situație similară.
     
  • Succesul altora iți poate consolida încrederea în tine, mai ales dacă aceste persoane s-au confruntat și depășit propriile eșecuri.
     
  • Dacă ai adoptat o anumită strategie și acesta nu a funcționat, pur și simplu încearcă ceva nou. Aici mulți oameni aleg să nu mai persevereze și astfel să nu se dezvolte.
     
  • Cand ai greșit nu înseamnă că nu ești capabil să faci lucrurile așa cum trebuie. Eșecul este un rezultat al unui comportament sau al unei circumstanțe nicidecum caracteristica ta personală.
     
  • Apelează la un ajutor pentru stimularea încrederii în tine, pentru minimizarea importanței unui viitor eșec, pentru a evidenția resursele existente, nedetectabile de tine. 

 

Și nu uita ... nu ești singur!
 

Share pe


Articole recomandate